StoryEditorPrzepisy

Pomysł na obiad – krem z bobu z wędzonym boczkiem

19.07.2019., 17:07h
To, że bób smakuje wyśmienicie w całości, wie każdy entuzjasta tego zielonego warzywa. A jak podawać go inaczej? Proponujemy zmiksować go blenderem i na tej bazie przygotować zupę krem, której smak idealnie podkreśli wędzony boczek!

Składniki potrzebne do przygotowania kremu z bobu z wędzonym boczkiem

  • ½ kg bobu,
  • 5 ziemniaków,
  • sól, pieprz,
  • 1½ l bulionu,
  • 2 serki (trójkąty) serka topionego,
  • 1 cebula, ½ pora,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • kilka cienkich plastrów boczku wędzonego.

Jak przygotować krem z bobu?

Bób ugotować, odcedzić, obrać ze skórki. Cebulę posiekać w kostkę, pora – w cienkie plastry. Poddusić na maśle klarowanym.

W bulionie ugotować ziemniaki pokrojone w kostkę. Po 15 minutach dodać cebulę z porem, bób (zostawić kilka  nasion do ozdoby zupy), serki topione. Gotować razem krótko, po czym utrzeć blenderem.

Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w cienkie paski. Zupę podawać z boczkiem, ozdobioną obranym, ugotowanym bobem.

Krem z bobu z wędzonym boczkiem

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
01. listopad 2024 10:25