Składniki potrzebne do przygotowania 4 porcji
- 1 świeży karp
- 30 g grzybów suszonych
- 2 żółtka
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki masła
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 puszki suszonych pomidorów
- olej do smażenia i wysmarowania formy
Jak przygotować danie?
Karpia wypatroszyć od strony brzucha. Wyjąć oskrzela i oczy, po czym delikatnie odciąć szkielet i usunąć większe ości. Grzyby suszone zalać wrzątkiem i pozostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia gotować na wolnym ogniu pod przykryciem w wodzie, w której się namaczały, aż zmiękną. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone na małe kawałki grzyby. Dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać bułkę tartą, suszone pomidory i jeszcze przez chwilę podsmażać. Masło o temperaturze pokojowej ucierać na puszystą masę mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle miksując, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Na koniec dodać grzyby przesmażone z cebulą i suszonymi pomidorami. Przygotowanym farszem nadziać sprawionego wcześniej karpia.
Pomysł i wykonanie: R. Nejman, tekst: K. Bieniecka-Drzymała
Zdjęcie: M. Adamczewska. W zorganizowaniu sesji pomogła nam restauracja Vine Bridge w Poznaniu.