Składniki na zupę mięsną
- 400 g mięsa wołowego (łopatka, karkówka lub żeberka)
- 1 l wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- 3 marchewki
- 100 g brukwi
- 50 g pasternaku
- 50 g korzenia selera
- 6 ziemniaków
- 10 cm pora
- 2 łyżki natki pietruszki
Jak przygotować danie?
Opłukać mięso pod zimną wodą i gotować w osolonej wodzie. Zebrać powstały na powierzchni osad, np. cedzakiem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gotować mięso na średnim ogniu pod przykryciem przynajmniej 1,5 godziny. Obrać i pokroić ziemniaki, marchewki, brukiew, seler i pasternak. Pokroić na plasterki opłukany i odcięty kawałek pora. Wyjąć mięso z wywaru i włożyć do niego marchewki, brukiew, seler i pasternak. Gotować przez 10 minut. Dodać pokrojone ziemniaki i por. Pokroić mięso na małe kostki i dodać do zupy. Gotować ziemniaki i warzywa do miękkości. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala
Katarzyna Kosmala
Zdjęcia: Katarzyna Kosmala