Pasztet z porto i pistacjami
Składniki:
- 300 g wątróbki drobiowej,
- 3 czerwone cebule,
- 3 łyżki klarowanego masła,
- 1 pęczek świeżego tymianku,
- 1/3 szklanki porto,
- 1 jabłko,
- 100 g pokruszonych pistacji,
- sól,
- pieprz,
- chilli.
Wykonanie: Wątróbkę umyć i oczyścić. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać wątróbkę, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Podlać porto. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz, tymianek i szczyptę chilli. Po wystudzeniu zmiksować na gładką masę o konsystencji masła. Dodać pokruszone pistacje i przełożyć do małych słoików. Serwować ze świeżym pieczywem.
Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska