StoryEditorPrzepisy

Pomysł na pasztet z porto i pistacjami

01.06.2019., 11:06h
Pasztet z wątróbki na bazie słodkiego porto wzbogacony pistacjami - czy nie brzmi to przepysznie? Nie wymaga on pieczenia, dzięki czemu przygotowanie pasztetu jest proste, szybkie i przyjemne. Obowiązkowo należy go serwować ze świeżym, chrupiącym pieczywem. Smacznego!

Pasztet z porto i pistacjami

Składniki:
  • 300 g wątróbki drobiowej,
  • 3 czerwone cebule,
  • 3 łyżki klarowanego masła,
  • 1 pęczek świeżego tymianku,
  • 1/3 szklanki porto,
  • 1 jabłko,
  • 100 g pokruszonych pistacji,
  • sól,
  • pieprz,
  • chilli.
Wykonanie: Wątróbkę umyć i oczyścić. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Dodać wątróbkę, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Podlać porto. Pod koniec smażenia dodać sól, pieprz, tymianek i szczyptę chilli. Po wystudzeniu zmiksować na gładką masę o konsystencji masła. Dodać pokruszone pistacje i przełożyć do małych słoików. Serwować ze świeżym pieczywem.

Pomysł i wykonanie: M. Mądry/Republika Słoneczna,
tekst: K. Bieniecka-Drzymała, zdjęcia: M. Adamczewska
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
22. listopad 2024 09:36