Składniki na ciasto: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 7 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 szklanka mąki pszennej, sól. Składniki na sos: 1/2 szklanki śmietanki 36%, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 płaska łyżeczka cynamonu.
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować i zemleć. Do zimnych ziemniaków dodać mąkę, jajko i szczyptę soli. Ciasto powinno być elastyczne. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki pszennej. Uformować wałeczki, pokroić na małe kluseczki i wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić i przelać zimną wodą. Śmietanę podgrzać, dodać cukier, cynamon i podgrzać do połączenia składników. Dodać kopytka i wymieszać.
Smacznego!
Smacznego!