Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 350 ml mleka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 30 g świeżych drożdży,
- olej do ciasta (3 łyżki) i smażenia (800 ml);
- 150 ml śmietany,
- pieprz,
- 50 g żółtego sera startego na małych oczkach, świeży szczypiorek.
Jak wykonać?
Do ciepłego mleka dodać drożdże i po 1 łyżce cukru i mąki. Wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.
Mąkę przesiać, dodać drożdże, sól i zagnieść ciasto. Kiedy ciasto jest elastyczne i „odchodzi” od dłoni, dodać 3 łyżki oleju i zarabiać jeszcze około 3 minut. Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem.
Jeszcze raz zagnieść ciasto, podzielić na 10 równych części. Z każdej zrobić kulkę i rękami zamoczonymi w tłuszczu rozciągnąć na cienki, okrągły placek. Smażyć z dwóch stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu.
Na każdy placek nakładać śmietanę, posypać żółtym serem, pieprzem, solą i posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!