Barszcz szpinakowy z jajkiem i rzodkiewką
Składniki:
- 400 g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 marchewka,
- 1 korzeń pietruszki,
- 1 por, sól, pieprz,
- 1/2 szkl. śmietany 18%,
- 5 ziemniaków,
- 2 l bulionu,
- 2 łyżki mąki,
- masło klarowane,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- 5 jajek,
- kilka rzodkiewek.
Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko go zeszklić. Dodać szpinak i poddusić go. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Por i cebulę drobno posiekać. Warzywa połączyć w garnku ze szpinakiem, zalać bulionem i gotować, aż zmiękną. Zaprawić mąką zmieszaną najpierw z odrobiną wody i gotującej się zupy. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z jajkiem na twardo oraz plastrami rzodkiewki.
Zupa gołąbkowa
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego,
- 1/2 główki kapusty włoskiej,
- 1/2 szkl. ryżu,
- 1 cebula,
- mały koncentrat pomidorowy,
- 3 l bulionu,
- 2 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- 1 łyżeczka papryki,
- sól, pieprz.
Wykonanie: Kapustę poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Dodać mięso, poddusić. Dodać kapustę. Po kilku minutach całość zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotować na średnim ogniu 10–15 minut. Po tym czasie dodać ryż i gotować jeszcze około 20 minut, mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zupa z karmelizowaną cebulą, winem i pieczarkami
Składniki:
- 1/2 kg cebuli,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1/2 kg pieczarek,
- 100 ml białego wina,
- 2 serki topione cebulowe,
- sól, pieprz,
- masło klarowane (2 łyżki),
- 2 l bulionu,
- tymianek.
Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w piórka. Masło rozpuścić, dodać cukier i cebulę. Karmelizować ją, aż nabierze brązowego koloru (około 40 minut na wolnym ogniu). Do cebuli wlać białe wino i mieszając, czekać aż odparuje. Pieczarki pokroić (najlepiej na szatkownicy) w cienkie plasterki. Bulion zagotować, dodać skarmelizowaną cebulę, pieczarki i gotować dalej. Pół szklanki zupy odlać i roztopić w niej serki, po czym wlać mieszaninę do zupy. Gotować około 20 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Przepisy opracowała oraz zdjęcia wykonała Katarzyna Kosmala