Zupa z botwinki i młodej kapusty
Składniki:
- 1/2 główki kapusty,
- 2 pęczki botwiny,
- pęczek koperku,
- sól,
- pieprz,
- 150 ml śmietany,
- 2 l bulionu,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie: Kapustę zszatkować, zalać wodą z dodatkiem soli, gotować 10 minut, odcedzić. Botwinę posiekać – zarówno łodygi, jak i liście. Wymieszać z obgotowaną kapustą, zalać bulionem i gotować 25 minut.
Jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu. Koperek posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać do śmietany pół szklanki gorącej zupy i wlać całość do zupy, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku.
Jeśli zupa jest za gęsta, dodać więcej bulionu. Koperek posiekać, wymieszać ze śmietaną. Dodać do śmietany pół szklanki gorącej zupy i wlać całość do zupy, zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku.
Katarzyna Kosmala