Kiedy zebrać marchew, pietruszkę, buraki i selery?
Zbierajmy marchew, pietruszkę, buraki oraz selery i przeznaczmy je na przechowanie. Wykopki marchwi przypadają zazwyczaj na połowę października, lecz pogoda tej jesieni dopisuje i wielu ogrodników odkłada jej zbiór, choć nie zawsze bywa to korzystne, gdyż przerośnięte korzenie przechowują się gorzej i szybciej gniją. Najważniejsze, by zebrać ją w dzień pogodny i bezdeszczowy, co zmniejszy ryzyko gnicia korzeni.
Przed nadejściem pierwszych przymrozków zbieramy również późne odmiany pietruszki. Należy wybrać dzień, gdy ziemia będzie wilgotna w stopniu umiarkowanym. Od października do listopada przypada termin zbierania korzeni selera. O tym, czy już pora na zbiór, świadczy zmiana koloru liści, a także nasada korzeni. Termin zbioru jest istotny, gdyż zebrane korzenie zbyt wcześnie lub zbyt późno (po przymrozkach) źle się przechowują. Najbardziej wrażliwy na chłody jest burak i tego należy wykopać najwcześniej. Warzywa już zebrane i posegregowane w skrzynkach, ustawmy w nieogrzewanej piwnicy. Optymalna temperatura powinna oscylować między 1 a 4°C, a wilgotność powinna wynosić 90–95%. Warzywa przysypujemy piaskiem.
Jak przechowywać wykopane warzywa korzeniowe?
Korzeniowe trafią do piwnicy, ale niektóre są odporne na spadki temperatur, np. pasternak, pory, skorzonera, pietruszka. Wykopujemy dołek do właściwej głębokości i umieszczamy w nim korzenie warzyw, ustawiając ściśle obok siebie. Przysypujemy warstwą ziemi, zabezpieczając przed mrozem. Gdy temperatura ma spaść, warzywa przykrywamy matami słomianymi. Jarmuż, brukselkę, szpinak czy pietruszkę, możemy pozostawić bez uszczerbku na grządce.
Jak przechowywać warzywa strączkowe zimą?
Na suchym i chłodnym strychu dobrze przechowają się warzywa strączkowe na suche ziarno, dosuszona cebula i czosnek. Na werandzie czy w garażu, gdzie utrzymuje się temperatura na poziomie 10 do 12°C, przy wilgotności około 75%, możemy przechowywać dynie, szczególnie gatunki o twardej skórce, czyli hokkaido, piżmową, olbrzymią i odmiany dyni francuskiej. Spadek poniżej 10°C podczas przechowywania powoduje uszkodzenia.
Piwnica zda egzamin również podczas przechowywania (krótkotrwałego) kalafiora czy brokułu. Kalafiory wykopujemy z bryłą ziemi i dołujemy w przygotowanych rowkach w piwnicy, gdzie panuje temperatura 2–4°C. Korzenie przysypujemy ziemią i podlewamy. Sukcesywnie, w miarę dorastania róż, wybieramy rośliny. Brokuły po zbiorze należy natychmiast schłodzić. Optymalna temperatura to 0°C i wilgotność 90–95%. Przed umieszczeniem w piwnicy owijamy róże pojedynczo folią rozciągliwą.
Gdzie nie przechowywać wykopanych warzyw zimą?
Unikajmy przechowywania warzyw w pomieszczeniach, gdzie są owoce, gdyż wydzielający się etylen powoduje szybsze dojrzewanie i starzenie się i owoców, i warzyw. Nie należy przechowywać też tam, gdzie znajdują się substancje zapachowe lub chemiczne, jak nawozy, środki ochrony, paliwo, farby.
Przeczytaj również:
Małgorzata Wyrzykowska