Chlebaki naan z kurczakiem i warzywami
Składniki na chlebki: 700 g mąki pszennej, 250 ml mleka, 40 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 jajko, 5 łyżek oleju, 200 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżka cukru.
Składniki na farsz: 1 pomidor, kilka liści sałaty, 1 ogórek, 1 mała cebula, 2 filety z kurczaka, sól, pieprz, curry, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku.
Składniki na sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, dowolne suszone zioła – zioła prowansalskie, bazylia.
Wykonanie: Mleko podgrzać. Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem. Dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki i odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajko, jogurt, sól oraz suszoną bazylię. Dodać zaczyn i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyrobić jeszcze raz i podzielić na 10 części. Uformować okrągłe placuszki i je spłaszczyć. Na dno piekarnika wstawić brytfannę z wodą, tak aby podczas pieczenia parowała. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec chlebki 10 minut, a następnie obrócić je i piec kolejne 7 minut. Kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać przyprawy. Ogórka, pomidora, cebulę pokroić w cienkie plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać majonez, jogurt, zioła i wymieszać. Bułeczki naciąć, posmarować sosem czosnkowym, ułożyć sałatę, warzywa, mięso i polać sosem.
Zapiekanka z szynką i pieczarkami
Składniki: 3 bagietki, 500 g pieczarek, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, masło, kilka plasterków szynki, 150 g sera żółtego, ketchup. Składniki na sos: 4 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 5 łyżek jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki suszonej bazylii.
Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać bazylię, majonez, jogurt i wymieszać. Pieczarki pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni i zeszklić czosnek i cebulę. Dodać pieczarki i dusić około 15 minut. Doprawić. Szynkę pokroić w kosteczkę, a ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Bagietki przekroić na pół, posmarować masłem i ułożyć podsmażone pieczarki i szynkę. Posypać serem i zapiekać, aż bułki się zrumienią, a ser rozpuści. Polać ketchupem i sosem czosnkowym.
Składniki na bułeczki: 1/2 kg mąki pszennej, 300 ml mleka, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, 1/2 łyżeczki soli, 50 g masła.
Domowy burger wołowy
Składniki na burgery: 1/2 kg mielonej wołowiny, 1 cebula, 2 łyżki musztardy, sól, pieprz, chilli, szczypta suszonego imbiru, 2 jajka, olej do smażenia; kilka plastrów żółtego sera, majonez, musztarda, cebula, pomidory, ogórki kiszone, sałata, papryka.
Wykonanie: 100 ml mleka podgrzać z cukrem, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Dodać resztę mleka (powinno być ciepłe) i drożdże. Utrzeć, dodać dwie łyżki mąki i odstawić na 15 minut. Resztę składników przełożyć do miski, dodać zaczyn i mikserem z hakami wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut, a następnie uformować bułeczki. Za każdym razem posmarować ręce oliwą. Można je też posypać ziarnami sezamu. Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec bułeczki, aż się zrumienią, 15–20 minut w temperaturze 210°C. Wołowinę zemleć, dodać posiekaną drobno cebulę, jajka, musztardę, przyprawy i wymieszać. Formować burgery i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 10 minut z każdej strony. Na koniec położyć plaster sera i poczekać, aż się rozpuści. Upieczone bułeczki przekroić, ułożyć gorące mięso z serem, warzywa, musztardę, majonez albo ketchup.