Gefilte fisz, czyli ryba po żydowsku
Składniki:
- 1 kg ryby słodkowodnej,
- 3 cebule,
- 1/2 szklanki mąki macowej (albo macy drobno zmielonej),
- 3 ubite jajka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 4 łyżeczki soli,
- 4 łyżki cukru.
Składniki na wywar:
- 3 marchewki
- 1 seler
- 1 pasternak
- 1 pokrojona cebula
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Ryby i cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać ubite jajka, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz, cukier, zagotować. Z masy rybnej uformować małe kulki i wrzucać na wrzący wywar. Gotować na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Pulpety delikatnie wyjąć na półmisek, ułożyć plastry ugotowanej marchewki oraz cebulę. Resztę wywaru przecedzić, doprawić, odlać około 600 ml i rozpuścić w nim żelatynę. Gdy nieco przestygnie, zalać nią pulpety. Ułożyć natkę pietruszki i wstawić do lodówki na przynajmniej półtorej godziny.
Ryby i cebulę przepuścić przez maszynkę. Dodać ubite jajka, pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Zagotować wodę, dodać pokrojone warzywa, sól, pieprz, cukier, zagotować. Z masy rybnej uformować małe kulki i wrzucać na wrzący wywar. Gotować na małym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Pulpety delikatnie wyjąć na półmisek, ułożyć plastry ugotowanej marchewki oraz cebulę. Resztę wywaru przecedzić, doprawić, odlać około 600 ml i rozpuścić w nim żelatynę. Gdy nieco przestygnie, zalać nią pulpety. Ułożyć natkę pietruszki i wstawić do lodówki na przynajmniej półtorej godziny.
Życzymy Smacznego