Hamantasze, czyli uszy Hamana
Składniki na ciasto:
- 1 kostka masła
- 180 g cukru
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- 200 g mielonych migdałów
- 250 g mąki
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka zmielonego maku
- 1/2 szklanki mleka
- 70 g rodzynek
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- skórka starta z jednej cytryny
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Życzymy Smacznego