StoryEditorPrzepisy

Poznajemy kuchnię żydowską – przepis na hamantasze, czyli uszy Hamana

07.10.2020., 14:10h
Dziś proponujemy państwu przewodnik po kuchni żydowskiej, dlatego też prezentujemy przepis na przepyszne hamantasze, czyli uszy Hamana. Życzymy smacznego.

Hamantasze, czyli uszy Hamana

Składniki na ciasto:
  • 1 kostka masła
  • 180 g cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 200 g mielonych migdałów
  • 250 g mąki
Składniki na nadzienie:
  • 1 szklanka zmielonego maku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 70 g rodzynek
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • skórka starta z jednej cytryny
 
Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem. Stopniowo dodać jaja wymieszane z mlekiem. Migdały zemleć, wymieszać z mąką i dodać do masy. Zagnieść ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce (około godziny). Składniki na nadzienie gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3–5 mm. Szklanką wycinać koła. Nakładać farsz łyżeczką i zlepiać rogi w trzech miejscach (tworzy się jakby trójkąt). Układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15–20 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

.



Życzymy Smacznego
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
23. listopad 2024 21:45