Piknik odbył się w niedzielę 26 czerwca 2022 roku.
Polskie produkty smakowały zwiedzającym
Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk podkreślił, że to wydarzenie to doskonała okazja, aby zaprezentować jakość i niepowtarzalny smak polskiej żywności, zwłaszcza tej wytwarzanej bezpośrednio przez rolników i przetwórców.
Uczestnicy Pikniku mieli szansę spróbować smacznych potraw z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, owoców, warzyw i nabiału.
Dodatkowo odbyły się degustacje:
- smacznego chleba serwowanego także ze smalcem,
- ekologicznych bułeczek,
- wędlin i serów, miodów, świeżo wyciskanych soków,
- zup i naleśników.
Piknik okazją dla poznania polskiej żywności
– Jest to miejsce, gdzie można dowiedzieć się, jak i z czego wytwarza się żywność. Znając te procesy, łatwiej nam będzie wybrać takie produkty, które nam najbardziej odpowiadają – powiedział wicepremier Henryk Kowalczyk i dodał, że ważny jest dochód rolnika, ale także abyśmy jedli zdrowo.
Niedawno w ramach rolniczego handlu detalicznego rolnicy zyskali nowe możliwości sprzedaży swoich produktów prosto z gospodarstwa. Duże znaczenie mają miejsca sprzedaży dla rolników na lokalnych targowiskach, wydzielane przez samorządy. Piknik pozwolił konsumentom bezpośrednio spotkać z się z producentami żywności.
– Dzięki temu konsumenci będą mogli zaopatrywać się w te wyśmienite wyroby nie tylko od święta, tak jak dziś, ale co tydzień, w każdy piątek i sobotę. Oprócz tego, że rolnicy uzyskali przez dwa dni dostęp do darmowych powierzchni handlowych, to jeszcze mają podniesioną kwotę wolną od podatku do 100 tys. zł przychodu. To dla przeciętnego gospodarstwa bardzo przyzwoita kwota, która zachęca do rozwoju takiej działalności – podkreślił wicepremier Kowalczyk.
Kto prezentował swoje produkty na Pikniku?
Impreza zorganizowana na warszawskim Służewcu przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Nie zabrakło gości z zagranicy, w tym przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych.
Wśród 120 firm, które prezentowały swoją żywność najwyższej jakości znaleźli się m.in.:
- producenci, których wyroby otrzymały znaki „PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność”,
- producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi,
- producenci produktów regionalnych i tradycyjnych,
- producenci produktów ekologicznych.
- przedstawiciele instytucji, organizacji i stowarzyszeń działających w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.
Atrakcji na pikniku co nie miara
Każdy uczestnik mógł podczas pikniku znaleźć coś dla siebie - w części artystycznej zaprezentowały się zespół ludowy, kapele, wokaliści i tancerze. Dodatkowo występy połączone były z warsztatami nauki tańca oraz śpiewu.
Organizatorzy podają, że dużym zainteresowaniem cieszyła się parada ciągników i wystawa zabytkowych maszyn i urządzeń rolniczych. Największą atrakcją były jednak gonitwy koni, a szczególnie Gonitwa o Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zwycięzcy gonitwy nagrody wręczał sekretarz stanu Rafał Romanowski.
Oprac. Natalia Marciniak-Musiał
fot. MRiRW