StoryEditorWiadomości rolnicze

Przekładaniec z bitą śmietaną

30.12.2016., 11:12h
Składniki: 1/2 kostki masła, 2 żółtka, 2 całe jajka, 1/2 szkl. śmietany, 1 łyżka proszku do pieczenia, 3 szkl. mąki.Składniki na masę: 1 l śmietany 36%, 4 łyżki cukru pudru, sok z cytryny.

Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Jeśli jest kleiste, podsypujemy większą ilością mąki. Dzielimy na 5 części. Każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C.

Pieczemy 5 jednakowych placków i studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Masą przekładamy placki. Smarujemy również wierzch. Odstawiamy w chłodne miejsce. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
03. grudzień 2024 11:57