StoryEditorPrzepisy

Przepis na amerykańskie naleśniczki

04.09.2021., 07:09h
Pancakes czyli amerykańskie naleśniki, to fantastyczny pomysł na weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Czym różnią się polskie naleśniki od ich odpowiedników zza oceanu? Amerykańskie pancakes są grubsze, trochę mniejsze i o wiele bardziej puszyste. Tworzą świetny duet z miodem, konfiturą lub owocami. Jak je zrobić?

Składniki potrzebne do przygotowania naleśniczków

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 100 g stopionego masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki cukru,
  • olej do smażenia;
  • do podania: miód, świeże owoce sezonowe.
     

Jak przygotować amerykańskie pancakes?

Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić, dodać mleko, masło. Wymieszać. Dodać sól, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.

Rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron i wyjmować na ręcznik papierowy. Przełożyć na talerze, polać miodem i posypać świeżymi owocami.

Warszawa
8°C
Zachmurzenie duże
wi_00
śr.
wi_00
16°C
4°C
czw.
wi_00
17°C
5°C
pt.
wi_00
19°C
7°C
sob.
wi_00
10°C
-1°C
niedz.
wi_00
3°C
-2°C
01. kwiecień 2025 04:20