Składniki potrzebne do przygotowania naleśniczków
- 2 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 100 g stopionego masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli,
- 4 łyżki cukru,
- olej do smażenia;
- do podania: miód, świeże owoce sezonowe.
Jak przygotować amerykańskie pancakes?
Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia. Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić, dodać mleko, masło. Wymieszać. Dodać sól, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą.
Rozgrzać tłuszcz i nakładać łyżką małe porcje ciasta. Smażyć z dwóch stron i wyjmować na ręcznik papierowy. Przełożyć na talerze, polać miodem i posypać świeżymi owocami.