Składniki potrzebne na pierniki z mieniakami:
- 50 dag mąki,
- 20 dag miodu,
- 20 dag cukru,
- 5 dag masła,
- 1 jajo, przyprawa do piernika (dowolna ilość),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżki kakao,
- 3 ugotowane bez soli ugniecione ziemniaki;
- dodatkowo: 1 jajo, 1/3 szklanki mleka; do ozdoby: biały lukier.
Jak przygotować pierniki?
Na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, masło i cukier. Zagotować. Do miski wsypać proszek do pieczenia, mąkę, wbić jajo i dodać masę z patelni oraz ziemniaki. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
Wyjąć, rozwałkować, wycinać formami pierniczki. Jajko wymieszać z mlekiem i posmarować pierniki (dzięki temu będą błyszczące). Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 20 minut. Ozdabiać według upodobań.