Składniki potrzebne na bułki
- 2 jajka,
- 1 białko,
- 1/2 l mleka,
- około 10 dag drożdży,
- około 1 kg mąki,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- kilka łyżeczek maku lub sezamu.
Jak przygotować bułeczki drożdżowe z pieca czarownic
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Połączyć z rozbitymi jajkami, szczyptą soli. Stopniowo dodawać mąkę i trochę cukru.
Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po czym formować bułeczki. W każdej zrobić pośrodku zagłębienie i wyłożyć na blachę wysypaną mąką.
Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego na 190–200°C piekarnika i piec około 15–20 minut na złoty kolor.
Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, po czym formować bułeczki. W każdej zrobić pośrodku zagłębienie i wyłożyć na blachę wysypaną mąką.
Wierzch bułki wysmarować roztrzepanym białkiem, a następnie posypać makiem lub sezamem. Gdy trochę wyrosną, włożyć do rozgrzanego na 190–200°C piekarnika i piec około 15–20 minut na złoty kolor.