Składniki potrzebne na bułeczki ze szpinakiem i pieczarkami
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 200 ml letniej wody,
- 5 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru,
- 400 g mąki pszennej,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Składniki na farsz:
- 100 g żółtego sera,
- 200 g pieczarek,
- 200 g szpinaku,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 4 łyżki mleka do posmarowania bułeczek.
Jak przygotować bułeczki?
Drożdże rozkruszyć i utrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę i odstawić na 5 minut. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle klarowanym, dodać posiekany szpinak.
Ostudzić lekko, dodać starty ser, doprawić do smaku i wymieszać. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować i wycinać spore koła.
Nakładać farsz i zlepiać. Przed pieczeniem posmarować mlekiem każdą bułeczkę. Zapiekać 25–30 minut w temp. 180°C.