Składniki potrzebne na burgery z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 szklanka orzechów nerkowców,
- 1 marchewka,
- 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony),
- 1 mała cebula,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kurkumy, sól, pieprz, 2 łyżki oleju.
Jak przygotować burgery?
Orzechy zalać wrzątkiem. Zostawić na 30 minut. Ugotować kaszę jaglaną (w około 2 szklankach wody). Orzechy odcedzić i rozdrobnić blenderem na masę, w której mogą pozostać drobinki.
W misce połączyć orzechy z kaszą. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Razem z posiekaną cebulą zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać groszek. Dusić wszystko około 15 minut. Warzywa dodać do miski z kaszą i orzechami. Wyrobić masę, dodać sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę oleju.
Formować kotlety dowolnej wielkości i piec na złoto w piekarniku w temperaturze 180°C około 30 minut. Po 15 minutach należy je obrócić.
Kotlety można też smażyć, ale łatwiej utrzymać ich kształt podczas pieczenia.
W misce połączyć orzechy z kaszą. Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Razem z posiekaną cebulą zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać groszek. Dusić wszystko około 15 minut. Warzywa dodać do miski z kaszą i orzechami. Wyrobić masę, dodać sól i pieprz. Jeśli masa jest za sucha, można dodać odrobinę oleju.
Formować kotlety dowolnej wielkości i piec na złoto w piekarniku w temperaturze 180°C około 30 minut. Po 15 minutach należy je obrócić.
Kotlety można też smażyć, ale łatwiej utrzymać ich kształt podczas pieczenia.