Składniki potrzebne na Caponatę
- 2 bakłażany,
- 1 cebula,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 2 łyżki octu winnego,
- 600 g świeżych pomidorów,
- olej,
- 1 łyżka kaparów,
- 10 zielonych oliwek,
- sól, pieprz,
- świeża bazylia.
Jak przygotować danie?
Bakłażana pokroić w półtoracentymetrowe plastry, posolić. Odłożyć go na 20–30 minut, aż na powierzchni zbierze się woda. Wodę wytrzeć ręcznikiem papierowym. Plastry bakłażana i cebulę pokroić w kostkę, seler na plasterki. Pomidory obrać i pokroić w kostkę.
Olej rozgrzać, wrzucić bakłażana i dusić około 15 minut. Zdjąć z patelni. Na tę samą patelnię wlać olej i dusić przez 20 minut resztę warzyw. Wlać ocet i gotować jeszcze około 5 minut. Wymieszać z bakłażanem i doprawić. Dodać odcedzone kapary i oliwki, wymieszać. Posypać bazylią.