Składniki potrzebne do przygotowania chleba bezglutenowego
Składniki na chlebek:- 6 jajek,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g migdałów,
- 50 g orzechów laskowych,
- 150 g pestek dyni,
- 100 g ziaren słonecznika,
- 100 g siemienia lnianego,
- 30 g maku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka soli.
Jak upiec domowy chleb bezglutenowy?
Wykonanie:
Orzechy włoskie i laskowe oraz migdały zemleć.
Jajka utrzeć mikserem, dodać oliwę i utrzeć ponownie.
Dodać zmielone orzechy i migdały, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka, sól i wyrobić masę.
Przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 60 minut w temperaturze 160°C.
Wyjąć na kratkę. Spożywać po ostudzeniu.