Składniki potrzebne na chlebek naan z hummusem
Składniki na chlebek:
- 20 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1/2 szklanki ciepłej wody,
- 2 i 1/2 szklanki mąki,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka oleju,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego.
Składniki na humus:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki albo ze słoika),
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek pasty sezamowej (tahini),
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżka oleju sezamowego albo oliwy,
- sól,
- pieprz.
Jak przygotować danie?
Drożdże utrzeć z ciepłą wodą i cukrem, odstawić pod przykryciem, aż drożdże zaczną pracować. W misce wymieszać mąkę, sól, olej, jogurt naturalny i dodać rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 30 minut pod przykryciem.
Po tym czasie zagnieść ciasto powtórnie, podzielić na 8–10 części. Rozgrzać patelnię teflonową. Każdą część ciasta rozwałkować na kształt koła i układać na patelni.
Smażyć placki po 5 minut z każdej strony. Składniki na humus zmiksować w blenderze, dodając kilka łyżek zalewy albo wody z gotowania. Pasta powinna mieć zwartą, ale kremową konsystencję.