Składniki potrzebne na chłodnik z rabarbaru i truskawek
- 500 g truskawek,
- 500 g rabarbaru,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka startego na małych oczkach imbiru,
- 1/2 łyżeczki kardamonu,
- 5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego,
- około 1 i 1/2 szklanki wody;
- do dekoracji: świeże truskawki pokrojone na ćwiartki.
Jak przygotować chłodnik?
Rabarbar obrać, pokroić, ugotować. Dodać obrane z szypułek truskawki, przyprawy i gotować, aż truskawki i rabarbar się rozpadną. Dodać miód, po czym utrzeć blenderem na jednolitą masę.
Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.
Odstawić do ostygnięcia. Wlać do naczyń, do każdego dodać łyżkę jogurtu naturalnego i lekko wymieszać. Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami.