StoryEditorPrzepisy

Przepis na ciasto drożdżowe z orzechami

27.07.2019., 09:07h
Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, jak chyba żaden inny smakołyk, kojarzy się z sobotnim popołudniem i kawą w gronie rodziny. A może by tak tradycyjne śliwki lub truskawki zamienić na masę orzechową? Obok takiego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie!

Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania ciasta drożdżowego z orzechami?

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 100 g świeżych drożdży,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki roztopionego masła.


Składniki na farsz:

  • 200 g orzechów (włoskich, laskowych),
  • 2 łyżki śmietany 36%,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 białko ubite na sztywną pianę.

Dodatkowo: 1 jajko, 1 łyżka mleka.

Jak wykonać ciasto?

Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru i mąki, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, rozczyn i zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło i wyrobić ponownie. Odstawić do wyrośnięcia.

Orzechy zemleć, utrzeć ze śmietaną i cukrem, na koniec dodać pianę. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na kształt kwadratu. Nałożyć masę orzechową i zwinąć w roladę, przełożyć do formy (podłużnej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 30–40 minut.

domowe ciasto drożdżowe

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 23:04