Jakie składniki będą potrzebne na ciasto genueńskie
Składniki na biszkopt:
- 60 g masła,
- 4 jajka o temperaturze pokojowej,
- 115 g cukru,
- 115 g mąki,
- 60 g kakao.
Składniki na mus:
- 150 g cukru,
- 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) + 3 żółtka,
- 1 łyżka kakao,
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 100 g masła,
- 250 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji,
- 1 łyżka brandy.
Jak przygotować ciasto?
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i kakao, lekko wymieszać, żeby pozostawić strukturę piany. Wlać roztopione i przestudzone masło. Masa powinna pozostać puszysta. Ciasto piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez 20–25 minut. Biszkopt przestudzić, wyjąć z formy, formę oczyścić i ponownie umieścić w niej biszkopt. Do metalowej miski umieszczonej w garnku z gorącą wodą wsypać 50 g cukru, dodać 6 żółtek, kakao i śmietankę.
Mieszać, aż masa zgęstnieje i będzie przyklejać się do łyżki. Wyjąć miskę, dołożyć masło i połamaną czekoladę i mieszać, aż składniki się rozpuszczą. Dodać ubitą z trzech białek z cukrem pianę. Mus wylać na biszkopt i wstawić ciasto do lodówki na noc. Startą czekoladą udekorować wierzch ciasta.