Składniki potrzebne na crumble z malinami
Składniki na nadzienie:
- 1 kg malin,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki,
- 50 g cukru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 150 g masła.
Jak przygotować crubmle?
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruszonkę i włożyć do zamrażarki na 30 minut. Formę wysmarować masłem, ułożyć maliny i posypać je cukrem, skropić sokiem z cytryny i posypać mąką ziemniaczaną.
Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.
Lekko i delikatnie wymieszać. Na maliny zetrzeć zamrożoną masę. Piec około 40 minut w temperaturze 180°C do zrumienia.