StoryEditorPrzepisy

Przepis na cukinię faszerowaną kaszą gryczaną i pieczarkami

06.03.2021., 08:03h
Syty obiad bez mięsa, który przypadnie do gustu całej rodzinie? Mamy propozycję! Faszerowaną cukinię kaszą gryczaną, pieczarkami i odrobiną parmezanu. Będzie smacznie, lekko i wegetariańsko!

Składniki potrzebne na faszerowane cukinie

  • 2 cukinie,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • 300 g pieczarek,
  • 2 ząbki czosn­ku,
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia lub olej,
  • 100 g parmezanu,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz,
  • tymianek.

Jak przygotować danie?

Kaszę ugotować. Masło rozpuścić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone pieczarki i poddusić z cebulą. Cukinie przekroić na pół, wydrążyć środki. Środki pokroić drobno i dołożyć do pieczarek.

Gdy pieczarki już będą miękkie, doprawić, dodać ugotowaną kaszę i wymieszać. Gotowym farszem wypełnić cukinię i zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C. Posypać serem i zapiekać jeszcze 5 minut.

Warszawa
1°C
Niewielki śnieg
wi_00
pon.
wi_00
4°C
-6°C
wt.
wi_00
7°C
-4°C
śr.
wi_00
10°C
-3°C
czw.
wi_00
14°C
-1°C
pt.
wi_00
16°C
2°C
15. marzec 2025 00:57