Cytrynowy przekładaniec
Składniki
Na spody:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 6 żółtek,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- starta skórka z 1 cytryny,
- 250 g miękkiego masła,
- 200 g mąki,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Na nadzienie:
- 3 żółtka,
- 75 g cukru,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 7
- 5 ml soku z cytryny,
- 100–125 g masła,
- 400 g białego kremowego serka (np. typu mascarpone lub Turek).
Do przybrania: cytryna lub pomarańcza.
Wykonanie
Ciasto:
Piekarnik rozgrzać do 175°C. Białka z cukrem (3/4 szklanki) ubić na sztywno. Resztę cukru połączyć z żółtkami, cukrem waniliowym, skórką z cytryny i utrzeć na kremową masę. Dodać utarte na puszystą masę miękkie masło. Delikatnie dodać sztywną pianę z białek.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec po kolei 6 cienkich spodów (na tortownicę o średnicy 20 cm kłaść około 3 łyżek ciasta, jeśli mamy dwie formy, możemy piec dwa spody jednocześnie). Spody należy piec w temperaturze 175°C przez ok. 15 minut każdy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec po kolei 6 cienkich spodów (na tortownicę o średnicy 20 cm kłaść około 3 łyżek ciasta, jeśli mamy dwie formy, możemy piec dwa spody jednocześnie). Spody należy piec w temperaturze 175°C przez ok. 15 minut każdy.
Nadzienie: W gorącej kąpieli wodnej ubić na puszystą masę żółtka, cukier, skórkę i sok z cytryny. Zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę miękkie masło. Przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać ser i wymieszać z masą.
Na upieczonych spodach rozsmarować warstwę nadzienia i ułożyć jeden na drugim, aż powstanie kilkuwarstwowy przekładaniec. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu tortu. Owinąć ciasto szczelnie folią aluminiową lub polać lukrem i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby warstwy i smaki się połączyły. Podawać udekorowane cukrowymi różyczkami ze skórki cytryny lub pomarańczy.
Pomysł i wykonanie: G.B., zdjęcia: H.D.