Składniki potrzebne na czekoladowo-kardamonowe muffiny ze śliwkami
- 150 g masła,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 jajka, 200 g cukru,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 15 śliwek węgierek,
- 1 łyżeczka kardamonu.
Jak przygotować muffiny?
Czekoladę zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem, dodać masło, mleko, czekoladę i wymieszać. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i kardamon. Całość utrzeć na jednolitą masę.
Śliwki wypestkować i pokroić na cienkie paski. Foremki na muffinki wyłożyć papilotkami, wlewać przygotowane ciasto i na wierzchu układać pokrojone śliwki.
Piec około 25–30 minut w temperaturze 180°C.
Piec około 25–30 minut w temperaturze 180°C.