Składniki potrzebne na czereśniowe placuszki
- około 400 g mąki,
- 1 łyżka oleju,
- 3 jajka,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 350 g czereśni,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Jak przygotować czereśniowe placuszki?
Czereśnie wydrylować. Przygotować ciasto, dodając do mąki olej (1 łyżkę), żółtka, mleko, sól do smaku i proszek do pieczenia ciasta. Z białek ubić pianę i na końcu połączyć z ciastem. Ciasto powinno być dość gęste.
Do tak przygotowanego ciasta wkładać pojedynczo wydrylowaną czereśnię, tak aby oblepiła się z każdej strony ciastem, i kłaść łyżką na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażyć na rumiano z obu stron.
Podawać posypane cukrem pudrem.