Składniki potrzebne na deser z pieczoną dynią
- 2 szklanki purée z dyni,
- cynamon,
- 1/2 łyżeczki zmielonych goździków,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki miodu,
- 250 g sera mascarpone,
- 300 ml śmietanki słodkiej 36%,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- ciasteczka owsiane.
Jak przygotować deser?
Ciasteczka pokruszyć i ułożyć w pucharkach. Dynię umyć, przekroić na pół, wykroić nasiona z błonami, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przeciętą stroną do blaszki i piec, aż dynia będzie miękka.
Wyjąć, przestudzić, obrać ze skórki, dodać miód i przyprawy i utrzeć blenderem na purée. Przestudzić. Śmietanę ubić, dodać mascarpone i cukier puder, wymieszać.
Masę serowo-śmietanową wyłożyć do pucharków z ciasteczkami, a na wierzch wyłożyć purée z dyni. Posypać cynamonem i udekorować listkami mięty.