Składniki potrzebne na pizzę z kurkami
Składniki na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 50 g drożdży,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Dodatki:
- 150 g kurek,
- olej, 2 cebule,
- 1 kulka mozzarelli,
- 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka plasterków sera camembert,
- kilka plasterków boczku cienko pokrojonego,
- świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz.
Jak przygotować domową pizzę z kurkami?
Drożdże utrzeć z mlekiem, z cukrem oraz łyżką mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Do mąki dodać sól, oliwę i wlać mleko z drożdżami. Mieszać i wyrobić na jednolite ciasto, odstawić na 30 minut pod ściereczką. Po tym czasie rozłożyć na blacie papier do pieczenia, a następnie dłońmi rozciągnąć i ugnieść ciasto, nadając mu okrągły kształt.
Kurki oczyścić i wypłukać, duże sztuki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać kurki i podsmażać je razem przez 15 minut. Do śmietany dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, dodać posiekane zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać.
Rozsmarować śmietanę z ziołami na cieście. Na śmietanie ułożyć startą na tarce mozzarellę i plastry camemberta oraz boczku. Wyłożyć podsmażone kurki z cebulą. Piec 25–30 minut w temperaturze 180°C.