StoryEditorPrzepisy

Przepis na domowy sos szczypiorkowy

23.07.2020., 09:07h
W dzisiejszym numerze przedstawiamy państwu alternatywny sposób wykorzystania szczypiorku. Jest to przepis na klasyczny sos szczypiorkowy.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • pieprz.

     

    Wykonanie

    Jajka ugotować na twardo, obrać. Oddzielone od białek żółtka drobno zetrzeć i wymieszać ze śmietaną. Dodać ocet. Stale mieszając, dolewać olej, aż sos stanie się gęsty. Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Smakuje doskonale do mięs na zimno.


.

Życzymy Smacznego!

Zdjęcia: archiwum

Warszawa
13°C
Zachmurzenie duże
wi_00
pon.
wi_00
21°C
10°C
wt.
wi_00
18°C
11°C
śr.
wi_00
25°C
11°C
czw.
wi_00
25°C
13°C
pt.
wi_00
22°C
11°C
13. kwiecień 2025 10:51