Składniki potrzebne na dorsza pod pierzynką z botwinki
- 4 płaty dorsza,
- 2 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 pęczki botwiny,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 4 łyżki tartego parmezanu.
Jak przygotować dorsza?
Dorsza ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i położyć na nim kawałki masła. Zapiekać 25–30 minut w temperaturze 170°C. W tym czasie rozgrzać masło klarowane, przecisnąć przez praskę czosnek, poddusić, dodać posiekaną botwinę i dusić jeszcze chwilę.
Gdy ryba zacznie nabierać kolorów, na każdy kawałek wyłożyć botwinkę, posypać parmezanem i zapiekać jeszcze 5 minut.