Składniki potrzebne do przygotowania fasolki szparagowej z jarmużem i bekonem
- 200 g fasoli szparagowej,
- 8 liści jarmużu,
- 100 g cienkich plasterków boczku,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża pietruszka,
- masło klarowane lub inny tłuszcz do smażenia.
Jak przygotować danie?
Fasolkę obgotować w osolonej wodzie i odcedzić. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i zeszklić.
Dodać porwane na mniejsze kawałki (bez twardych łodyg) liście jarmużu i razem dusić. Bekon pokroić na małe kawałki i podsmażyć z dwóch stron na osobnej patelni.
Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.
Katarzyna Kosmala
Dodać porwane na mniejsze kawałki (bez twardych łodyg) liście jarmużu i razem dusić. Bekon pokroić na małe kawałki i podsmażyć z dwóch stron na osobnej patelni.
Do jarmużu dodać bekon i fasolkę, wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Posypać świeżą natką pietruszki.
Katarzyna Kosmala