Składniki potrzebne do przygotowania fasolki z sosem śmietanowo-jajecznym
- 500 g fasoli szparagowej,
- 2 łyżeczki masła,
- 4 jajka,
- 100 ml śmietany 30%,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól, pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- świeży koperek.
Przygotowanie dania
Fasolkę gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, dodać masło i lekko zamieszać, aż masło się rozpuści.
Jajka ugotować na twardo. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Utrzeć blenderem na jednolitą masę.
Pozostałe białka oraz dwa jajka posiekać w drobną kostkę. Posiekać również koperek. Ugotowaną fasolę podawać z sosem i posypać poszatkowanymi jajkami oraz świeżym koperkiem.
Jajka ugotować na twardo. Z dwóch jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka przełożyć do naczynia, dodać śmietanę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Utrzeć blenderem na jednolitą masę.
Pozostałe białka oraz dwa jajka posiekać w drobną kostkę. Posiekać również koperek. Ugotowaną fasolę podawać z sosem i posypać poszatkowanymi jajkami oraz świeżym koperkiem.
Katarzyna Kosmala