Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanej dyni hokkaido
- 1 mała dynia hokkaido,
- 300 g wołowego mięsa mielonego,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju,
- 4 łyżki kukurydzy konserwowej,
- sól, pieprz,
- 2 cebule,
- 100 ml passaty pomidorowej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała papryczka chilli,
- 3 łyżki bułki tartej.
Jak przygotować dynię?
Dynię przekroić na pół i delikatnie łyżką wyjąć gniazda nasienne. Natrzeć od wewnątrz olejem, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć na blaszce rozciętą stroną do dołu. Piec 20 minut.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmięknie, dodać mięso. Gdy mięso będzie już miękkie, dodać kukurydzę i passatę, doprawić do smaku. Dodać posiekaną drobno papryczkę chilli i bułkę tartą, wymieszać. Podpieczoną dynię delikatnie obrócić na drugą stronę, nałożyć farsz i zapiekać jeszcze około 15 minut.