Składniki potrzebne na Focaccię z rozmarynem i solą gruboziarnistą
- szklanka ciepłej wody,
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 450–500 g mąki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- do posypania: 1 łyżka gruboziarnistej soli, świeży rozmaryn, 3 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przygotować Focaccię?
Drożdże utrzeć w ciepłej wodzie, dodać cukier i trzy łyżki mąki. Odstawić na 15 minut. Dodać sól i stopniowo mąkę, mieszając dłonią. Ciasto powinno być elastyczne, ale może lekko lepić się do dłoni.
Dodawać stopniowo oliwę z oliwek, ciągle wyrabiając ciasto – im dłużej, tym lepiej. Odstawić na dwie godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto. Rozciągać je palcami, polewać oliwą, lekko dociskać, tak aby powstały zagłębienia.
Posypać rozmarynem i solą. Polać resztą oliwy. Piec około 20 minut w temperaturze 180°C, aż focaccia się zrumieni.