StoryEditorPrzepisy

Przepis na frytki z batatów

28.02.2021., 11:02h
Frytki w wersji fit? Dlaczego nie! Wystarczy zwykłe ziemniaki zamienić na bataty, a głęboki tłuszcz na rozgrzany piekarnik i oliwę z oliwek. Zamiast słodzonego ketchupu lepiej wybrać pastę z awokado i gotowe!

Składniki potrzebne na frytki z batatów

  • 2 bataty,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • oliwa z oliwek;

Na pastę:

  • 2 miękkie awokado,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • pęczek świeżej kolendry.


Jak przyrządzić frytki batatowe?

Bataty obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać oliwą z oliwek i wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 190°C (należy nakłuć i sprawdzić, czy są miękkie).
W tym czasie przygotować pastę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, obrane awokado. Wszystko rozetrzeć widelcem. Upieczone bataty podawać z pastą.
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
04. listopad 2024 19:05