Składniki potrzebne na frytki z batatów
- 2 bataty,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- oliwa z oliwek;
Na pastę:
- 2 miękkie awokado,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki soku z limonki,
- pęczek świeżej kolendry.
Jak przyrządzić frytki batatowe?
Bataty obrać i pokroić w słupki. Posypać przyprawami, polać oliwą z oliwek i wymieszać. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać 20–25 minut w temperaturze 190°C (należy nakłuć i sprawdzić, czy są miękkie).
W tym czasie przygotować pastę: czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać sok z limonki, posiekaną kolendrę, oliwę z oliwek, obrane awokado. Wszystko rozetrzeć widelcem. Upieczone bataty podawać z pastą.