Składnik potrzebne na wątróbkę gęsia z puree jabłkowym
- 4 jabłka,
- kawałek świeżego rozmarynu,
- 500 g gęsich wątróbek,
- 2 cebule,
- ¾ szklanki mąki,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Jak przygotować wątróbkę?
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i umieścić je w naczyniu żaroodpornym ze świeżym rozmarynem. Piec tak długo aż się rozpadną. W tym czasie przygotować wątróbkę, krojąc ją na mniejsze części. Obtaczać kawałki w mące i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron, następnie oprószyć solą i pieprzem.
Zdjąć wątróbkę z tłuszczu na ręcznik papierowy, a następnie na nowym tłuszczu zeszklić plastry cebuli.
Na talerzu ułożyć upieczone puree jabłkowe, usmażoną wątróbkę i krążki cebuli. Posypać świeżym tymiankiem.