Składniki potrzebne ne a gniazdka ziemniaczane z jajkiem sadzonym
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- przyprawa do ziemniaków (1–2 łyżeczki),
- 5 jajek, szczypiorek,
- 1 łyżka masła.
Jak przygotować danie?
Ugotowane ziemniaki utrzeć z przyprawą do ziemniaków, dodać 2 jajka, dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik, przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Masę ziemniaczaną podzielić na trzy części, z każdej uformować gniazdka z dołkiem.
Do każdego wbić jajko. Zapiekać 15–20 minut w temperaturze 200°C, pilnując aby jajko nie ścięło się za mocno. Wyjąć z piekarnika, na każdym jajku położyć odrobinę masła, przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. Do masy można dodać zeszkloną cebulkę, boczek, słoninę, grzyby.
Do każdego wbić jajko. Zapiekać 15–20 minut w temperaturze 200°C, pilnując aby jajko nie ścięło się za mocno. Wyjąć z piekarnika, na każdym jajku położyć odrobinę masła, przełożyć na talerz, posypać szczypiorkiem. Do masy można dodać zeszkloną cebulkę, boczek, słoninę, grzyby.