Składniki potrzebne na gruszki w sosie korzennym
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka przypraw korzennych – cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu;
- gwiazdka anyżu,
- łyżka masła,
- szklanka dowolnych, ulubionych bakalii – rodzynek, orzechów i migdałów, śliwek suszonych;
- 5 gruszek.
Jak przygotować deser?
Wodę, cukier, masło i przyprawy włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu stale mieszając, aż zgęstnieją (ok. 10 minut). Dodać bakalie. Podgotować jeszcze ok. 5 minut.
Gruszki pokroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne (nie obierać). W formie do zapiekania ułożyć gruszki (wydrążeniem do góry). Zagłębienia powstałe po wydrążeniu wypełnić bakaliami oraz polać powstałym sosem. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.