Składniki potrzebne na gruszki w winie i boczku
- 4 gruszki,
- 8 cienkich plasterków boczku,
- 1 l wody,
- 1 szklanka białego wina,
- płatki migdałowe,
- 8 suszonych śliwek,
- 6 łyżek startego żółtego sera,
- tłuszcz do wysmarowania formy.
Jak przygotować danie?
Gruszki obrać i pokroić na połówki, usunąć gniazdo nasienne. Zagotować wodę, dodać wino, włożyć gruszki i gotować około 5 minut. Delikatnie je wyjąć, ostudzić. Śliwki pokroić drobno, wymieszać z serem i nakładać do gruszek.
Zawinąć je w plastry boczku. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim gruszki, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać około 20 minut, aż boczek się zacznie stapiać.
Zawinąć je w plastry boczku. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim gruszki, posypać płatkami migdałowymi i zapiekać około 20 minut, aż boczek się zacznie stapiać.