StoryEditorPrzepisy

Przepis na gulasz karelski

08.02.2020., 08:02h
Gulasz karelski, inaczej nazywany karjalanpaisti lub karelskim kociołkiem, to narodowe danie Finów. W oryginalnym wydaniu powinno być przyrządzone z mięsa łosia lub renifera, my jednak przedstawiamy jego odpowiednik z wykorzystaniem mięsa wołowego i wieprzowiny. Jak przyrządzić karelski kociołek?

Składniki potrzebne na gulasz:

  • 500 g mięsa (mięso wołowe i wieprzowe w równych częściach),
  • 1–1,5 łyżeczki soli,
  • kilka ziaren białego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 2 cebule,
  • 1–2 marchewki,
  • 1 liść laurowy,
  • woda.

Jak przygotować gulasz karelski?

Mięso pokroić na małe kostki, cebulę i marchew na dość duże kawałki. Włożyć wszystkie składniki do garnka i zalać wodą, tak aby jedna trzecia do dwóch trzecich mięsa były zakryte wodą.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 225°C, tak aby będące na powierzchni kawałki mięsa zrumieniły się (około 30 minut). Następnie zmniejszyć temperaturę do 100–150°C i dusić do miękkości 2–3 godziny.

Można również zostawić mięso w piekarniku na słabym ogniu na całą noc. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub purée oraz z musem borówkowym.

Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
20. listopad 2024 00:27