Składniki potrzebne na Leche Frita:
- 3 i 1/2 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 7 łyżek mąki, 1/2 szklanki cukru,
- 1 l mleka pełnotłustego,
- 1 laska cynamonu,
- 2 duże jajka,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki masła,
- mielony cynamon.
Jak przygotować hiszpańskie Leche Frita?
W misce wymieszać skrobię, mąkę i cukier. Dodać szklankę mleka i wymieszać. Odczekać 10 minut, żeby masa zgęstniała. W dużym garnku podgrzać resztę mleka z laską cynamonu. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdjąć z ognia. Nad miską z mąkami i cukrem umieścić sitko i przelewać przez nie gorące mleko, mieszając masę. Wszystko razem wlać ponownie do garnka i na małym ogniu podgrzewać przez 10 minut.
Oliwą albo olejem wysmarować szklane naczynie, wlać do niego masę, wystudzić i odstawić przynajmniej na 3 godziny do lodówki. Masa powinna mieć grubość przynajmniej 2 cm. Wyciągnąć stężałą masę i pokroić w kostkę.
W misce roztrzepać jajka, na patelni rozgrzać olej, dodać do niego masło. W pozostałej mące obtaczać mleczne kostki i zanurzać w jajku, a potem smażyć po minucie z każdej strony. Odsączyć na papierze i posypać cynamonem.