Składniki potrzebne na pączki gulab jamun
Składniki na ciasto
- 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 1 i 1/2 łyżeczki miękkiego masła,
- olej do smażenia (najlepiej ryżowy).
Składniki na syrop:
- 750 ml wody,
- 8 łyżek cukru,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- szczypta szafranu, 2 łyżki wody różanej.
Jak przygotować indyjskie pączki?
W misce roztrzepać jajko wraz z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia i połączyć z roztartym masłem. Wyrobić ciasto. Musi być tak gęste, by dało się zrobić z niego kulki. Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju na złoto, po czym odsączać na papierze.
Wodę z cukrem gotować przez 10 minut, a w międzyczasie dodać do niej kardamon, szafran i wodę różaną. Pączki zanurzyć w syropie na 10 minut, tak by nim dobrze nasiąknęły.