Składniki potrzebne na jabłka w cieście naleśnikowym
- 1/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 jajko,
- 2 jabłka,
- olej,
- cukier puder.
Jak przygotować jabłka?
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne ze środka. Pokroić na plasterki o grubości około 5 mm. Oprószyć szczyptą cynamonu i cukrem. Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajko, sól, łyżkę cukru oraz proszek do pieczenia i wymieszać mikserem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Jabłka maczać w cieście i kłaść na patelni. Smażyć na rumiano z dwóch stron. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby osączyć nadmiar tłuszczu.
Układać na talerzu, posypać cukrem pudrem.