Składniki potrzebne na gwiazdki karnawałowe
- 250 g twarożku,
- 250 g masła,
- niepełne 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- powidła śliwkowe nadające się do smażenia,
- jajko,
- cukier puder.
Jak przygotować ciasteczka?
Wymieszać twarożek z miękkim masłem. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Uformować z ciasta prostokąt i zawinąć w folię. Na godzinę włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować je na cienki placek i wyciąć z niego kwadraty.
Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu (do połowy) zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Zagiąć do środka co drugi róg, lekko dociskając. Można też położyć trochę powideł na środek już upieczonych ciastek.
Wysmarować ciastka roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200°C na najwyższym poziomie 10–12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem.
Od każdego rogu w kierunku środka kwadratu (do połowy) zrobić ukośne nacięcie. Na nieprzecięty środek nałożyć łyżeczkę powideł. Zagiąć do środka co drugi róg, lekko dociskając. Można też położyć trochę powideł na środek już upieczonych ciastek.
Wysmarować ciastka roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200°C na najwyższym poziomie 10–12 minut, w zależności od wielkości ciastek.
Przed podaniem posypać ciastka cukrem pudrem.