Składniki potrzebne na kasze gryczaną z łososiem i szpinakiem:
- 200 g pieczarek,
- 100 g kaszy gryczanej,
- sól, pieprz,
- 100 g szpinaku,
- filet z łososia,
- masło klarowane lub olej do smażenia,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny.
Jak przygotować danie?
Łososia natrzeć olejem, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, a następnie piec 25 minut w temperaturze 180°C. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić do smaku. Dodać ugotowaną kaszę. Na tej samej patelni chwilę poddusić pieczarki, następnie zblanszować szpinak. Kaszę podawać z pieczarkami, szpinakiem i łososiem.