StoryEditorPrzepisy

Przepis na kaszę gryczaną ze szpinakiem i łososiem

20.03.2021., 09:03h
Dzisiaj mamy dla Ciebie pomysł na pyszne, proste i dietetyczne danie - kaszę gryczaną z łososiem i szpinakiem. Po prostu palce lizać!

Składniki potrzebne na kasze gryczaną z łososiem i szpinakiem:

  • 200 g pieczarek,
  • 100 g kaszy gryczanej,
  • sól, pieprz,
  • 100 g szpinaku,
  • filet z łososia,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny.

Jak przygotować danie?

Łososia natrzeć olejem, posypać solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, a następnie piec 25 minut w temperaturze 180°C. Kaszę ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plastry pieczarki. Doprawić do smaku. Dodać ugotowaną kaszę. Na tej samej patelni chwilę poddusić pieczarki, następnie zblanszować szpinak. Kaszę podawać z pieczarkami, szpinakiem i łososiem.

Warszawa
0°C
Przeważnie bezchmurnie
wi_00
sob.
wi_00
2°C
-4°C
niedz.
wi_00
7°C
-1°C
pon.
wi_00
4°C
-5°C
wt.
wi_00
6°C
-4°C
śr.
wi_00
10°C
-3°C
15. marzec 2025 04:03