
Składniki potrzebne na kiełbaski z marchewki
- 4 duże marchwie,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego albo ząbek czosnku,
- 1/2 łyżeczki papryki chilli, 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego),
- pęczek świeżej kolendry,
- kilka łyżek bułki tartej,
- mąka do obtaczania,
- sól,
- olej do smażenia.
Jak przygotować wegańskie kiełbaski?
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju. Dodać przyprawy i dusić przez minutę. Obraną marchew zetrzeć na małych oczkach. Dodać do cebuli i dalej dusić, aż zmięknie.
Dodać posiekaną kolendrę. Warzywa przełożyć do miski, dodać masło orzechowe i łyżkę bułki tartej. Z masy formować małe kiełbaski, obtaczać w mące, delikatnie zrolować i odstawić do lodówki na 20 minut.
Smażyć na złoto lub piec w piekarniku w temperaturze 180°C około 20 minut.
